Rezervasyon Menü Açılır MenüMenu Toggle Close

Büyükada’da Gezilecek Yerler – Büyükada’nın Saklı Güzellikleri

Prens adalarının en büyüğü ve güzeli olan Büyükada’da gezilecek yerler adanın sessiz ve sakin atmosferindeki nadide güzelliklerindendir. Tarihi boyunca Rum ve Türk kültürlerinin kaynaşmasına tanık olduğumuz Büyükada’nın gezilecek yerleri, görülecek güzellikleri herkese göre farklı olabilir.

Eski adı Prinkipos olan Büyükada’da kuzeyde Manastır Tepesi, güneyde Yücetepe yer alır. Tarih boyu sürgünlere sahne olmuş, devlet adamlarına ve aydınlara ev sahipliği yapmış bu hüzünlü ve güzel ada, şimdilerde binlerce turistin uğrak yeri olmuştur.

Büyükada’ya geldiğinizde yüzlerce yerli ve yabancı turistin adayı keşfe geldiğini göreceksiniz. Sizler de vapurdan iner inmez iskele meydanında Büyükada Saat Kulesini görerek gezinize başlayacaksınız. Adaya günü birlik geldiyseniz Büyükada gezilecek yerler listenizi önceden hazırlamış olmalısınız. Konaklamalı bir gezi planlayanlar ise Büyükada’da gezilecek yerleri tatil süresince öğreneceklerdir.

İlk karşılaştığınız Saat Kulesi’nden sonra dilerseniz mola vererek çevredeki restoranlarda Büyükada yemeklerini tadabilir, dilerseniz kalabalığa katılarak gezinize devam edebilirsiniz. Masmavi denizin ortasındaki Büyükada’da gezilecek yerler ve sizlere önerilerimiz:

Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı

Büyükada gezilecek yerler dendiğinde aklımıza Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı gelmektedir. Tepede yer alan kilise yolu sizi yorsa da karşılaşacağınız güzellik yorulmanıza değiyor. 23 Nisan – 24 Eylül tarihleri arasında tepeye kiliseye dua etmeye çıkılıyor. İnançlarına göre eğer dileğiniz kabul olursa zeytinyağı alarak kiliseye bağışlamanız gerekiyormuş. Adadaki en yüksek noktada yer alan kilise Büyükada’da gezi yapanların odak noktalarından oluyor.

Rum Yetimhanesi

Dünyanın en büyük ahşap yapısı olan ve hala tüm ihtişamıyla duran Rum Yetimhanesi Büyükada’da gezilecek yerler rotanızın başına almanız gereken bir yer. Farklı mimarisi ve içinde yaşattığı hikayeleri ile bu yetimhane sizleri büyüleyecek.

Reşat Nuri Güntekin’in Evi

Büyükada gezi listenizde ünlü Türk romancısının evi de yer almalıdır. Ada Müzesi’nden hemen sonra yer alan evde yazarın günlük hayatını gözlemleyebilirsiniz.

Müslüman Mezarlığı

Tepeköy’deki mezarlıktır. Burada yatan tanınmış kişiler;

  • Aliye Berger
  • Mahmut Emin Koral
  • Doğan Avcıoğlu
  • Şakir Paşa
  • Tahsin Nahid
  • İbrahim Necmi Dilmen
  • Abdullah Paşa
  • Ahmed Refik Altınay
  • Ahmed Fehim

Büyükada’da gezilecek yerler arasında sizi en etkileyecek köşelerden biri de burasıdır.

Rum-Ortodoks Mezarlığı

Manastıra çıkan yolun üst tarafında kalır. Patrik Hrisantos ve İmparatoriçe İrene’nin mezarları bu mezarlıktadır. Büyükada’nın tarihi hakkında bize geniş bilgi verir.

Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi, Büyükada’da gezilecek yerler listenizde unutmamanız gereken görkemli bir kilise. Panayia da denilen kilise, mimarisi ve çan kulesiyle görülemeye değerdir.

Hamidiye Camii

II. Abdülhamit tarafından yaptırılan cami adadaki 4 camiden biridir.

Adakule

Ada Kule Yücetepe’dir. Kulede dilerseniz yemek yiyebilir manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Büyükada gezisi yapacak olanlara burası özellikle tavsiye edilir.

Adalar Müzesi

Adalar müzesi Büyükada’da görmeniz gereken önemli yerlerden biri. Burada Ada tarihi hakkında geniş bilgiye sahip olacaksınız. Sürgünler, göçler, yemekler, müzikler ve dahası…

Tarihi Köşkler

Büyükada’da gezilecek yerler dendiğinde aslında herkesin verdiği ortak cevap tarihi köşkler olacaktır. 19. ve 20. yüzyıla ait yapılar tüm ihtişamlarıyla ve mimari detaylarıyla keşfedilmeyi bekliyor. Geniş bahçeleri, çiçekli balkonları ile adayı ziyaret eden herkesin hayallerini süslüyor.

Büyükada’da gezilecek yerler önerilerimiz ve bizim gezi listemiz böyle. Dilerseniz adaya gitmeden önce listenizi hazırlayarak zamanınızı daha iyi değerlendirebilirsiniz. Adada vakit su gibi geçecek…